Konu: Kafkasların uzun yaşam sırrı : KEFİR Cuma Tem. 25, 2008 11:00 pm
Beslenmenin en temel konularından biri olan “probiyotikleri” ve en iyi probiyotik kombinasyonlarından biri olan Kefir''i tanımanızı isterim.. Kefir Orta Asya kökenli ama bütün dünyada bilinen ancak bizim pek bilmediğimiz ,Kefir mayası ile oluşturulan bir süt ürünü. Kafkas insanlarının uzun yaşam sırrı olarak biliniyor. Eski bir Türk içeceği. Büyük Migroslarda süt reyonunda bulunabiliyor. Evde yapmak ta mümkün…
Probiyotikler (Kefirin Sırrı) Yeterli miktarda yenildiğinde bağırsaklara yerleşerek insan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir. Bu bakterilerin şu anda tam olarak sayamadığımız birçok hastalıkta engelleyici ve tedavi edici etkisi var. Etkilerini kabaca besinlerin vücuda giriş kapısı olan barsak yüzeyini kaplayıp sağlıklı bir bağırsak florası oluşturarak gösteriyorlar. Probiyotikten en zengin gıdalar anne sütü ve kefirdir.
Bağırsak florasının bozulmasının sonuçları Normal bağırsak florasının bozulması zararlı bakterilerin ve mantarların üremesine yol açar, bu ise bağırsak geçirgenliğini artırır. Yeteri kadar sindirilmemiş yiyecek maddeleri ve nötralize edilmemiş toksinler kan dolaşımına geçer. Bağışıklık sistemi yeteri kadar sindirilmemiş protein parçacıklarına karşı aşırı bir şekilde uyarılır. Bağışıklık sistemi aşırı uyarıldığı zaman kendinden olanı yabancıdan ayıramaz. Onu tahrip ederken kendinden olanı da tahrip eder. Bunlara otoimmün hastalıklar denir. Probiyotiklerin görevleri - Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak. - Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek. - Yiyeceklerin özellikle protein ve yağların hazmını kolaylaştırmak - Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin, folik asit, vb) sentezini yapmak. .
Probiyotiklerin ve Kefirin Yaraları - Bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenlemek - Besin alerjilerinin, diğer alerjilerin ve ekzemaların önlenmesine katkıda bulunmak - Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu azaltmak. - Şişkinlik, irritabl barsak sendromu, kolit, kabızlık, tedavisine yardımcı olmak. - Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak - Her türlü ishali önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak. - Yaşlanmayı yavaşlatmak.
Bağırsaklarda özellikle bazı mantarların fazla üremesinin her tür alerji ve hazım sorunu yanında kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, artrit, mültipl skleroz, diyabet, sık tekrarlayan sinüzit ve diğer müzmin iltihabi hastalıklara yol açtığına ve hatta kalp damar hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırdığına dair güçlü kanıtlar mevcut. Probiyotiklerin görevi bu tip mantarların üremesini durdurmaktır.
Kefirin özellikle bağırsak kanserinden koruyucu olduğunu düşündüren çalışmalar da vardır…
Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, şarap, boza, sirke, tuzlama yiyecekler, bira mayası) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırırlar. Pastörizasyon ise gıdalardaki probiyotikleri büyük ölçüde tahrip eder…
Sağlık ve sevgiyle kalın..
Dr. Ersal Işık Aile Hekimliği Uzmanı
kabardey_prensi
Konu: Geri: Kafkasların uzun yaşam sırrı : KEFİR Cuma Tem. 25, 2008 11:01 pm
KEFİRİN FAYDALARI
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır,
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
Stres azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
Sinir sistemini güçlendirir,
Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler,
Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
Egzema ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir,
Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar,
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder,
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir,
Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir,
Sindirim sistemini mükemmel şekilde düzenler,
Sağlıklı diyet için önemlidir, kilo almayı önler.
cerkeserdar
Konu: Geri: Kafkasların uzun yaşam sırrı : KEFİR Paz Ağus. 17, 2008 2:55 pm